Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

III. Náš život s Trpajzlíkem - Trpajzlík

Je tomu skoro rok, co jsme do naší náruče, srdce a domácnosti přijali malou holčičku z kojeneckého ústavu, řečenou Trpajzlík. Moc ráda bych se s vámi sdílela s naším příběhem, jak to všechno bylo, je a snad i bude

 

   Zdárně jsme prošli celou přípravou a byli jsme zařazeni mezi žadatele o pěstounskou péči. Bylo před námi čekání na dítě. Až doteď jsme naše rozhodnutí drželi více-méně v tajnosti. Bylo jen pár vyvolených, kterým jsme se svěřili, čím procházíme. Rozhodli jsme se, že je čas tuto novinku sdělit zbytku rodiny a přátelům. 

   Reakce byly různé. Moje matka mi na to řekla, že konečně má ze mě radost. Otec reagoval, že co prý z toho dítěte vyroste. Ze sourozenců to věděla jen nejstarší sestra, která pracuje v sociálních službách a hodně mě v tomto rozhodnutí podporovala. Mám ještě další 4 sourozence, většinu to překvapilo, ale prý u mě už se nediví ničemu :D. Přátelé z toho byli vesměs velmi překvapení, někteří si poklepali na čelo, že si v našem věku ještě chceme komplikovat život, jiní z toho byli nadšení, ale všichni nám přáli, ať nám "to vyjde".

   Asi dva týdny po oficiálním oznámení, že jsme schválení čekatelé na dítě, volali manželovi z Krajského úřadu, že pro nás mají osmiletého chlapečka a jestli bysme měli zájem se o něm dozvědět víc. Trochu nás to zarazilo, přece jen, čekali jsme menší dítě, tak jim manžel jen řekl, že si to rozmyslíme. Bylo nám z toho trochu úzko, v tomhle věku už má dítě leccos za sebou, často týrání a necítili jsme se na to. "Pane Bože, je tohle to, co po nás chceš?"

   Za pár dní volali zase a že se u kluka objevily nějaké problémy a musí ještě podstoupit vyšetření, než půjde do rodiny a jestli bysme prý neměli zájem o desetiměsíční holčičku. ANO ANO ANO!!!! Celá moje bytost řvala, že to je ono, i když původně jsme si představovali něco kolem 3 let, ale tohle je určitě ono!!! Za pár dní mi pošťačka do práce přinesla oficiální dopis, že jsme byli vybráni jako vhodní zájemci o Š.N., narozenou ... malá se narodila přesně v tu dobu, kdy jsme si podávali žádost na naší sociálce. ZNAMENÍ? Otevřela jsem dopis a v tu chvíl se sesypala. Brečela jsem a brečela a nemohla jsem přestat, kolegyně si myslely, že nám tu žádost zamítli. Ale to ze mě v tu chvíli jen odcházelo všechno to napětí a stresy a očekávání z minulých měsíců.

   Pak přišel den D. Den, kdy jsme jeli na domluvenou návštěvu do kojeneckého ústavu, kde nám bude oficiálně představena naše holčička. Nejprve setkání s řiditelkou, psycholožkou a sociální pracovnicí. Mluvily o okolnostech, o tom, co její matku vedlo k tomu, že se rozhodla jí nechat hned po narození v porodnici, o její biologické rodině, o jejím zdravotním stavu, jaké má zdravotní problémy, že je drobná po mamince a že je trošku "jiná", ale že je v pořádku, jen prostě nemá ten kulatý slovanský obličej, protože rodiče pochází až z dalekého Balkánu. A pak přišel ten okamžik, otevřely se dveře a jedna sestra přinesla drobné vlasaté stvořeníčko s hlubokýma, neskutečně smutnýma černýma očima. "Ta je malinká," bylo první, co jsem vydechla. Byla malinká. Posadili jí před náma na zem a my čekali, jestli se začne nějak projevovat. Seděla, prstíček v pusince a vypadala velmi ztraceně. Rozhlížela se, kde to je, jak to tam vypadá, ti neznámí lidé tam jí zajímali stejně málo jako panenka, kterou jí přinesli. Zalíbil se jí počítač pod stolem a svazek kabelů. Mrštně se otočila na všechny čtyři a rychlostí motorové myšky zmizela pod stolem. Příští hodinu našeho setkání jsme jí lovily zpod stolu a odtrhávali od počítače.

   Květen probíhal ve znamení návštěv u Trpajzlíka. Jezdili jsme za ní jednou až dvakrát týdně, aby si na nás zvykla. Jednou jsme si jí směli vzít v kočárku na ústavní zahradu. Bohužel neudržovaná tráva nedovolila jí venku položit na zem a nechat lézt, ale aspoň jsme jí posadili do jediné houpačky, co tam visela. Houpání se jí moc líbilo. Zato v kočárku se jí nelíbilo vůbec, a nebylo divu, když v něm pravděpodobně nikdy nebyla. V kanceláři psycholožky, kde probíhaly naše seznamovací návštěvy, jí stále nejvíc zajímal počítač a taky odpadkový koš. Byla tam spousta hraček, ale moc zájmu o ně nejevila. Musely se hýbat, aby si jich aspoň všimla. O mazlení nestála. Chovat v náručí se neuměla. Bavilo jí si hrát na honěnou. Jednou jsme dostali za úkol jí nakrmit. Dali před nás dva hrnky s čímsi rozmixovaným, co nemělo ani barvu ani chuť a měla to sníst. Věřím, že to určitě bylo hrozně zdravé a vyvážené, ale dobré to nebylo. Ale papala statečně, byla na to zvyklá.

   Během seznamovací doby jsme podali k soudu návrh na předběžné opatření o svěření dítěte do předpěstounské péče. Soud to schválil a jen jsme čekali, až jeho doručení podepíše i Trpajzlíkova maminka, v tu chvíli nabyde právní moci a my si budeme moci malou odvézt domů. Pokud to nepodepíše, za 14 dní rozhodnutí i tak nabyde právní moci, byla to jen formalita, případné odvolání nemá odkladný účinek. Dohodli jsme se tedy s řiditelkou, že aby malá nebyla v ústavu zbytečně déle, než je nutné, dá nám jí domů zatím "na návštěvu" a tato hostitelská péče pak plynule přejde do péče pěstounské. A že to jen domluví s paní z OSPODu, kam malá patří dle svého trvalého bydliště a že to bude jen formalita a pozítří dopoledne si můžeme přijet a Trpajzlíka nám předají. A druhý den volala, že bohužel, kompetentní úřednice na OSPODu to odmítla podepsat, že si nás ještě musí prověřit. Byli jsme sice už prověřeni naší sociálkou, Krajským úřadem a soudem, bylo soudem vydané předběžné opatření, proti kterému se stejně nemělo cenu nějak stavět, ale to jí nestačilo. Osobně chtěla vidět postýlku a skříňku s oblečením a opět se ptala na stokrát zodpovězené otázky o našich příjmech. Tolik zájmu o dítě, které předtím nikdy neviděla, měla ho jen jako jednu ze složek v šanonu. O Trpajzlíkovi mluvila zásadně příjmením a naše příjemní pletla. Začali jsme jí říkat "slečna Zubatá". Nakonec řiditelka intervenovala u nadřízené této slečny Zubaté, že nechápe toto zdržování a až pak nám úřednice schválila vzít si Trpajzlíka domů. Kvůli této přeaktivní paní strávila naše holčička v ústavu o čtyři dny déle, než bylo nutné. Maličkost, někdo řekne. Pro roční dítě se čtyři dny rovnají kousku věčnosti.

   Konečně nastala ta slavná událost, kdy jsme si mohli naší holčičku odvézt domů. Nejprve formality, papíry, lékařská zpráva, ukázka, co a jak budeme rehabilitovat, převléknout z eráru do vlastních přinesených šatiček, zamávat tetám a hurá domů. Dcera se ochotně nabídla, že pojede s námi a bude řídit, abych se mohla věnovat malé, kdyby cestou plakala, ale ta naštěstí celou dobu prospala a probudila se až u nás. Asi poznala, že od teď už bude mít své DOMA.

 

 

 

Autor: Dana Urbanicsová | sobota 4.11.2017 23:01 | karma článku: 30,42 | přečteno: 1319x
  • Další články autora

Dana Urbanicsová

Když bolí paleček

6.10.17 Máme problém. Tedy, Trpajzlík má problém a já tím pádem taky. Nějak si poranila jeden paleček. Ten levý, cucací, uspávací.

12.8.2018 v 22:06 | Karma: 18,21 | Přečteno: 575x | Diskuse| Osobní

Dana Urbanicsová

Náš život s Trpajzlíkem - O zvířatech

2.10.17 Ještě donedávna jsem mohla s klidným svědomím tvrdit, že Trpajzlík přijímá všechna zvířata jako obyčejnou a trochu nudnou součást svého světa.

5.8.2018 v 23:37 | Karma: 15,07 | Přečteno: 358x | Diskuse| Osobní

Dana Urbanicsová

Náš život s Trpajzlíkem - Když se daří

18.9.17 Dneska byla Trpajzlík opravdu výživná! Má přísný zákaz vylévat jakoukoliv tekutinu ze všech nádob, které se doma nachází.

28.1.2018 v 22:03 | Karma: 20,99 | Přečteno: 619x | Diskuse| Osobní

Dana Urbanicsová

Náš život s Trpajzlíkem - Láskyplná

17.9.2017 Trpajzlík teď prožívá období, kdy má všechny a všechno ráda. Svou lásku k lidem i k věcem vyjadřuje tím, že je něžně hladí a říká u toho "malá". Pokud je láska opravdu velká, přitiskne si to na prsa a pohoupe.

17.1.2018 v 20:21 | Karma: 18,78 | Přečteno: 533x | Diskuse| Osobní

Dana Urbanicsová

X. Náš život s Trpajzlíkem - Jeden den bez Trpajzlíka

16.9.17 Konečně jsem se dočkala! Mám v plánu strávit celý den bez Trpajzlíka! Domluvily jsme se se starší dcerou, že jí pohlídá a pak nám nechá na noc oba vnuky.

7.1.2018 v 21:46 | Karma: 22,73 | Přečteno: 690x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 873x
Jsem křesťanka, manželka, máma, selka, chovatelka, hospodyně, babička, milovnice přírody, dobrých knížek a dobrého jídla, to vše v jedné osobě. Opravujeme s manželem starý rodinný statek v šumavském podhůří, snažíme se hospodařit, chováme vše možné od křepelek po krávy a jelikož se nám náš život zdál příliš snadný, vzali jsme si do pěstounské péče malou holčičku. A o tom všem chci psát svůj blog.

Seznam rubrik