Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

II. Náš život s Trpajzlíkem - Příprava

7.4.2017 Je tomu skoro rok, co jsme do naší náruče, srdce a domácnosti přijali malou holčičku z kojeneckého ústavu, řečenou Trpajzlík. Moc ráda bych se s vámi sdílela s naším příběhem, jak to všechno bylo, je a snad i bude

   Štastně jsme prošli prvním kolem na místním maloměstském OSPODu a prý se nám během měsíce ozvou z Krajského úřadu. Čekali jsme a čekali a stále nic. Měsíc uběhl a nikdo se neozýval. Manžel mě posílal na OSPOD se zeptat, ale mě je urgování jakékoliv žádosti proti srsti. Byly zrovna prázdniny, tak mi bylo jasné, že i úřady fungují jen tak napůl. Až pak jednou telefon a tam paní z Krajského úřadu s termínem na první setkání. A je to tady. Obávané psychotesty! Jak projdeme? Co když se ukáže, že já jsem v podstatě zakomplexovaná hysterka a manžel se pro každou blbost urazí? Jak by nám mohli svěřit do výchovy cizí dítě?
   Na Krajský úřad jsme dorazili se sevřenou zadnicí a žaludkem na vodě. Přivítaly nás tam paní pscholožka se sociální pracovnicí, obě milé, komunikativní a tvářily se velmi chápavě. Úvodní rozhovor trval asi dvě hodiny. Probralo se spousta věcí: jak žijeme, jak si představujeme budoucnost, co nás vedlo k tomu, že jsme se takhle rozhodli. Pak nadešel obávaný úkol: nakreslit strom. Počítali jsme s tím, je to standartní test, teoreticky jsme byli vybavení znalostmi, co by tam být mělo a nemělo. Kmen, větve (nesmí být odfláknuté a nesmí jich být moc), listy, ovoce (to je důležité), když se koruna nakonec orámuje, značí to, že člověk je rodinně založený (prý), a kořeny, kořeny jsou zásadní, ukazují, že je člověk stabilní. Kořeny jsem nedala, chtěla jsem, ale prostě mi to nešlo. Tak jsem tam přidala aspoň dutinu s ptáčkem. Kdo ví, co z toho vydedukují.
   Domů nám dali sebou domácí úkol, dvě strany otázek, na které je potřeba odpovědět bez přemýšlení. Co nejhoršího jsem v životě udělala? Co mám na tohle napsat? Nenapsala jsem nic.
Za pár týdnů další setkání na Kraji, tentokrát nad psychotestama. Těch otázek bylo hrozně moc, já je vyplňovala písemně, nevidomý manžel to měl ve formě pohovoru. Ale paní pscholožka nám sdělila, že neexistují dobré a špatné odpovědi, že jen nás potřebují poznat, aby nám pak mohli vybrat správné dítě. Uklidnilo nás to a svitla nám naděje, že jezevčíka možná nedostanem, ale nějaké to dětátko třeba ano.
   Bylo potřeba se zúčastnit tří víkendových kurzů přípravy pro budoucí náhradní rodiče, bohužel, nejbližší termín byl obsazen a další že bude až za několik měsíců. Zklamalo nás to, tolik jsme se těšili, že je děťátko na dohled a zase se to oddálilo. No nic, když to takhle Pán Bůh chce, tak asi ví, proč to dělá a když jsme čekali tolik let, tak těch čtvrt roku navíc už zvládneme. A najednou telefonát, že v nejbližším kurzu se uvolnilo místo a jestli to bereme. Jasně že ano!
   Kurzy byly zajímavé, inspirativní, poučné a moc potřebné. Aspoň tedy pro nás určitě. Sešlo se nás tam 8 párů - pět žadatelů o adopci, dva o přechodné pěstounství a my jediní jako dlouhodobí pěstouni. Byli jsme tam tak trochu za raritu, při řešení konkrétních právních problémů s námi lektoři moc nepočítali, většinou nás připojili k adopťářům, že prý je to podobné. Probíralo se hodně dětské psychologie, povídalo se o traumatizovaných dětech, o tom, co se dá a nedá očekávat. Moc se mi líbil lektor, který popisoval konkrétní příklady problémového chování traumatizovaných dětí a pokaždé to končil tím, že je musíme přijmout bezvýhradnou, bezpodmíněnou láskou. Jinak to nejde.
Nácvik relaxace. Ta byla fajn, skoro všichni jsme u toho usnuli.
   Vcítění se do opuštěného dítěte. To mě zasáhlo tak moc, až se mi z toho udělalo fyzicky špatně. Nejen mě.
   Poruchy attachmentu. Není nic smutnějšího, než oči dítěte, které se nemá na koho napojit. Tuhle přednášku jsem probrečela.
  Návštěva Dětského centra. Krásné, milé, čisté, napapané děti se smutnýma očima, které se lepí na každého dospělého s nadějí, že třeba jeho si vybere.
   Společné obědy s dalšími přípravkáři, kde dlouhdobě bezdětné páry probírají historky o svých psech.
   Rozhovory s holkama, které měly za sebou deset pokusů o umělé oplodnění.
   Další psychotesty.
   Naše příprava skončila a pak už jen čekání na vyhodnocení konečný verdikt. Byli jsme schváleni a za pár týdnů přišla ta nádherná, dlouho očekávaná zpráva, že na nás v kojeneckém ústavu čeká destiměsíční holčička. Začínal duben 2016.

Autor: Dana Urbanicsová | čtvrtek 2.11.2017 21:28 | karma článku: 26,51 | přečteno: 1120x
  • Další články autora

Dana Urbanicsová

Když bolí paleček

6.10.17 Máme problém. Tedy, Trpajzlík má problém a já tím pádem taky. Nějak si poranila jeden paleček. Ten levý, cucací, uspávací.

12.8.2018 v 22:06 | Karma: 18,21 | Přečteno: 575x | Diskuse| Osobní

Dana Urbanicsová

Náš život s Trpajzlíkem - O zvířatech

2.10.17 Ještě donedávna jsem mohla s klidným svědomím tvrdit, že Trpajzlík přijímá všechna zvířata jako obyčejnou a trochu nudnou součást svého světa.

5.8.2018 v 23:37 | Karma: 15,07 | Přečteno: 358x | Diskuse| Osobní

Dana Urbanicsová

Náš život s Trpajzlíkem - Když se daří

18.9.17 Dneska byla Trpajzlík opravdu výživná! Má přísný zákaz vylévat jakoukoliv tekutinu ze všech nádob, které se doma nachází.

28.1.2018 v 22:03 | Karma: 20,99 | Přečteno: 619x | Diskuse| Osobní

Dana Urbanicsová

Náš život s Trpajzlíkem - Láskyplná

17.9.2017 Trpajzlík teď prožívá období, kdy má všechny a všechno ráda. Svou lásku k lidem i k věcem vyjadřuje tím, že je něžně hladí a říká u toho "malá". Pokud je láska opravdu velká, přitiskne si to na prsa a pohoupe.

17.1.2018 v 20:21 | Karma: 18,78 | Přečteno: 533x | Diskuse| Osobní

Dana Urbanicsová

X. Náš život s Trpajzlíkem - Jeden den bez Trpajzlíka

16.9.17 Konečně jsem se dočkala! Mám v plánu strávit celý den bez Trpajzlíka! Domluvily jsme se se starší dcerou, že jí pohlídá a pak nám nechá na noc oba vnuky.

7.1.2018 v 21:46 | Karma: 22,73 | Přečteno: 690x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Putin přímo nenařídil zabít Navalného, dospěly k závěru americké tajné služby

27. dubna 2024  16:21

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo...

Na britského turistu zaútočil v Karibiku žralok. Muže zranil deset metrů od břehu

27. dubna 2024  16:17

Čtyřiašedesátiletý britský turista skončil na jednotce intenzivní péče, když jej u severního...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 873x
Jsem křesťanka, manželka, máma, selka, chovatelka, hospodyně, babička, milovnice přírody, dobrých knížek a dobrého jídla, to vše v jedné osobě. Opravujeme s manželem starý rodinný statek v šumavském podhůří, snažíme se hospodařit, chováme vše možné od křepelek po krávy a jelikož se nám náš život zdál příliš snadný, vzali jsme si do pěstounské péče malou holčičku. A o tom všem chci psát svůj blog.

Seznam rubrik